Cliff House
by Modscape // Australia, 2014

Cliff House is a theoretical answer by Modscape Concept to clients asking for construction concepts on extreme sites along the Australian coast. The house is built in such a way that it seems to cling to the rock like barnacles to a ship. Cliff House was intended to form a natural extension of the cliff and connect the building with the sea, the only vertical landside link being the entrance through the carport. A lift takes you to the lower four floors where a living room, kitchen, three bedrooms, bathrooms and a small spa (ground floor) and a small barbecue corner are located. Modscape’s work is based on four principles of sustainability: design, materials, system and operation. Their houses are built in line with sustainability principles such as minimal environmental impact (and minimal resource usage) and low operating costs (water recycling and rain water collection). A pleasant room climate is ensured throughout the year through passive cooling and heating.