SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary
SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary

SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary
SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary

SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary
SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary

SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary
SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary

SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary
SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary

SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary
SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary

SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary
SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary

SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary
SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary

SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary
SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary

SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary
SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary

SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary
SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary

SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary
SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary

SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary
SPAR Flagshipstore // Budapest, Hungary

Inspirational shapes and forms

Back to overview
DERECO Impuls 4

Retail chain SPAR opened a flagship store in the MOM Park shopping mall located in the heart of a prosperous neighbourhood of Budapest. Here, the idea was to create a building with unique interior design to impress even very demanding, discerning customers entering a classy shop. The design by LAB5 architects turned out as the winner of the architects’ competition organised before the development started. LAB5 Architects built a store with a market-halls appeal and an industrial yet friendly atmosphere. A novel approach was to create a tailor-made room design geared towards the needs of each of three main target groups. Shoppers in a hurry can buy items like beverages or snacks without having to pass any gates at all, on the run into the office or the nearby cinema. Additionally, there’s a short route for quick daily purchases and a long route for weekend shoppers topping up their provisions.

All shapes are inspired by the flow of consumers. The stunning ceiling guides shoppers from the entrance to the most remote areas at the back, showing the way wherever they want to go – it’s a key feature of the routing concept. In two departments, it takes on a different 3D shape so that it seems to melt into the floor. One of these two is the bakery, where a particularly warm and cosy mood was deliberately created; the other is the wine department where the shape of the ceiling is highly evocative of a cellar. Counters and shelves are insular and feature a flow design, too. They’re arranged like market stalls. Incidentally, the Dutch word spar (pinewood) inspired the architects to use a wood-like material to create the cosy feel of a living room and a pleasant atmosphere. The SPAR store is inside a shopping mall, so the colour code matches with that of adjacent public space – brown, white and grey.